W dzisiejszych czasach kawa jest serwowana nie tylko w kawiarniach. Został również wprowadzony do wielu domów za pośrednictwem urządzeń takich jak ekspresy do kawy, ekspresy do kawy, ekspresy do kawy, dzbanki do kawy i filiżanki do kawy. Wiele osób zastanawia się, czy picie kawy jest zdrowe. Przy okazji możesz również dodać słowo „mrożona kawa” do swojego recenzowanego czasopisma naukowego.
Jednym z powodów, dla których kawa jest korzystna dla zdrowia człowieka, są jej właściwości przeciwutleniające. Przeciwutleniacze to związki neutralizujące wolne rodniki (szkodliwe produkty uboczne reakcji chemicznych). Wolne rodniki są jedną z głównych przyczyn chorób, takich jak choroby serca, nowotwory i niektóre formy choroby Alzheimera. Już z tego powodu kawie powinna się bliżej przyjrzeć każdej osobie, która chce poprawić jakość swojego życia. Dodatkowo kawa jest łagodnym środkiem pobudzającym, co oznacza, że może promować czujność. Wiele osób pijących kawę stwierdza również, że poprawia ona ich zdolności poznawcze.
Wykazano również, że spożywanie kawy zmniejsza ryzyko kilku rodzajów raka. Jedno z największych badań nad kawą, przeprowadzone przez American Cancer Society, wykazało, że osoby regularnie pijące kawę mogą zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego nawet o 40%. Drugie duże badanie przeprowadzone przez Uniwersytet Kalifornijski w Los Angeles wykazało, że osoby pijące kawę rzadziej chorują na raka prostaty. W badaniu opublikowanym w Journal of American Science kilka badań wykazało, że spożywanie kawy zmniejsza ryzyko udaru nawet o 45%. W badaniu opublikowanym w Nature Genetics stwierdzono, że uczestnicy, którzy pili co najmniej dwie filiżanki kawy dziennie, mieli zmniejszone ryzyko choroby Alzheimera.
Ale picie kawy nie jest jedyną rzeczą, która może powstrzymać cię przed rozwojem choroby Alzheimera. Powszechny typ demencji zwany zwyrodnieniem płata czołowego, znany również jako czołowy minus lomus, może rozwinąć się, gdy regularnie spożywasz kofeinę. Choroba ta charakteryzuje się wzrostem częstotliwości ataków, problemów z mową i utratą pamięci. Inne powszechne rodzaje demencji, które mogą być związane ze spożywaniem kawy, obejmują otępienie naczyniowe i chorobę Alzheimera. Dlatego picie kawy może zapobiegać tego typu chorobom, a także innym poważnym zaburzeniom mózgu.
Kiedy naukowcy przeprowadzili metaanalizę różnych przeprowadzonych badań, odkryli, że spożywanie kawy ma silny, pozytywny wpływ na prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę Alzheimera. Najsilniejszy związek zaobserwowano u osób, które były już zagrożone chorobą Alzheimera. Nie było jednak znaczącego wpływu kawy na osoby bez choroby Alzheimera. Wyniki były bardziej spójne wśród osób starszych. Metaanaliza sugerowała zatem, że picie kawy było korzystne dla pacjentów zagrożonych chorobą Alzheimera, ale niekoniecznie dla wszystkich.
Inne badanie opublikowane w Journal of American Medical Association wykazało, że uczestnicy, którzy codziennie pili kawę, żyli dłużej niż ci, którzy tego nie robili. Ci, którzy pili dwie filiżanki dziennie, dwa razy częściej umierali z powodu chorób serca. Ci, którzy piją jedną filiżankę dziennie, zauważyli tylko niewielki wzrost ryzyka chorób serca.